PRIMARIA

COMPARTINDO SABERES E SABORES


XA NA RECTA FINAL DO CURSO, NON QUERÍAMOS DEIXAR PASAR A OPORTUNIDADE DE COMPARTIR UNHA XORNADA DE SABER E SABOR COS MÁIS MAIORES DO COLE, AUTÉNTICOS EXPERTOS EN ALIMENTACIÓN SAUDABLE. APROVEITAMOS PARTE DO QUE TRABALLAMOS ESTE CURSO E PREPARAMOS GALLETAS E NOCILLA PARA FACER UNHA VISITA Á ETAPA NA QUE ELES EMPEZARON ESTA AVENTURA NO FELIPE DE CASTRO: INFANTIL. ADAPTARON UN POUQUIÑO O TRABALLO FEITO NO "DESMONTANDO ALIMENTOS" E PRESENTÁRONLLE A TODOS OS NENOS E NENAS DE INFANTIL O APRENDIDO. AS FOTOS FALAN POR SÍ SOLAS! TENDES MÁIS NA PÁXINA DE FOTOS E VÍDEOS.














EN 1º TAMÉN HAI REPOSTEIROS/AS!


O ARRECENDO DAS GALLETAS CASEIRAS (E SEN GRASA DE PALMA) VOLVEU A INUNDAR ONTE E HOXE (6 E 7 DE XUÑO) OS PASILLO DO "FELIPE DE CASTRO". ESTA VEZ FORON OS RESPOSTEIR@S DE 1º A E B OS QUE SE PUXERON "COAS MANS NA MASA". COMO A RECEITA XA A COÑECEDES, DEIXOVOS AS FOTOS PARA QUE SEXADES TESTIGOS DE CANTO DISFRUTARON!















TRABALLO DE INVESTIGACIÓN DE 5º


COMO XA VOS COMENTARA, OS RAPACES E RAPAZAS DE 5º ESTIVERON INVESTIGANDO A CERCA DOS FESTEXOS FAMILIARES. COMO SABEDES, É UN MOMENTO NO QUE SE COMPARTE, ENTRE OUTRAS COUSAS, UN MONTÓN DE ALIMENTO E COMIDA. POIS BEN, BUSCARON SEMELLANZAS E DIFERENZAS, NON SÓ NA COMIDA, SENÓN TAMÉN NA VESTIMENTA, NOS REGALOS, NO TIPO DE FESTA,......








MERENDA DOCE PARA OS CAMPEÓNS DOS BOCATAS


COMO XA VOS FUMOS CONTADO, E MOSTRANDO NAS FOTOS, OS NENOS E NENAS DE 5 ANOS ESTÁN FEITOS UNS CAMPEÓNS DOS BOCATAS. OCURREUSENOS INVITALOS A FACER E SABOREAR UNHA RIQUÍSIMA E SANÍSIMA CREMA DE AVELÁS. COMO OS DE 6º B XA A PROBARAN (E ENCATOULLES), DECIRIDON FACERLLA ELES MESMOS, PARA QUE VISEN O FÁCIL, RÁPIDA E RICA QUE ESTÁ. NA LAPELA DE "RECEITAS" DEIXÁMOSVOS OS INGREDIENTES E A FORMA DE FACELA. NA CASA AGUANTA PERFECTAMENTE NA NEVEIRA NUN TARRO OU TUPPER VARIOS DÍAS, E É UNHA ALTERNATIVA SAUDABLE Á NOCILLA OU NUTELLA.











PROXECTO "DESMONTANDO ALIMENTOS"


POR FIN, DEPOIS DE LONGOS MESES DE TRABALLO DE INVESTIGACIÓN, REDACCIÓN DE TEXTOS, BÚSQUEDA DE FOTOGRAFÍAS, ELABORACIÓN DE PRESENTACIÓN DIXITAL, PREPARACIÓN ORAL,...... POR FIN! TODO ESE TRABALLO VEU A LUZ. O VENRES 26 DE MAIO, @S ALUMN@S DE 6º B, PRESENTÁRONLLE AOS COMPIS DE 6º A, 5º A E B TODO O QUE DESCUBRIRON E APRENDERON SOBRE PRODUTOS COMERCIAIS COMO "DORITOS", "OSITOS HARIBO", "PRINGLES", PALOMITAS, "NOCILLA E NUTELLA", "BOLLYCAO" E "DONUTS". OS OÍNTES PRESTARON MOITA ATENCIÓN, COLABORARON CON PREGUNTAS E DÚBIDAS INTERESANTES QUE LLES XURDIRON E SOBRE TODO MOSTRARON MOITO RESPETO E ATENCIÓN POLOS SEUS COMPAÑEIROS E POR TODA A INFORMACIÓN QUE LLES ESTABAN CONTANDO. AGRADECÉMOSVOS O VOSO INTERESE E DAMOS O COMO OBXECTIVO CUMPLIDO QUE O PENSEDES A PRÓXIMA VEZ ANTES DE TOMARVOS ALGÚN DESES PRODUTOS!! MOITAS GRAZAS A TOD@S!







INFORMACIÓN NAS CAIXAS DAS CHUCHES


CANDO COMEZAMOS CON ESTA AVENTURA DO XERMOLIÑO-OS COMESÁNS, ATOPAMOS NAS CAIXAS DAS CHUCHES UNHA INFORMACIÓN QUE VOS PODE INTERESAR. ADEMAIS DOS INGREDIENTES "NORMAIS" QUE LEVAN AS GOMINOLAS, TEÑEN UN COMPOÑENTE QUE PODE TER EFECTOS NEGATIVOS SOBRE A ATENCIÓN E A ACTIVIDADE DOS NENOS.







O SABOR DA AVENTURA ESTÁ NO MAR


O xoves 4 de maio os alumnos e alumnas de 5º e 6º de Primaria fixemos unha saída a Muros dentro do proxecto "Xermoliño" e en colaboración coa Consellaría de Pesca. Tivemos ocasión de visitar a lonxa e o porto de Muros. Alí explicáronnos, de xeito moi ameno, o funcionamento da lonxa, dos compradores, dos mariñeiros, o proceso que segue o peixe e o marisco,..... Tamén vimos os tipos de barcos, cómo podemos diferencialos, algún útiles de pesca,..... A continuación visitamos o Muíño de Marea, o máis grande de Europa. Visionamos unha explicación do funcionamento dun muíño de río e posteriormente observamos e explicárononos as partes do muíño no que nos encontrábamos. No medio de tanta actividade e aprendizaxe non podía faltar unha boa merendola na que degustar produtos propios do mar. Déixovos as fotos para que vexades algúns dos momentos da excursión.



















BOCADOS DE LÚA

Os nenos e nenas de 1º fixeron unha representación moi particular do libro "A que sabe a lúa?". Como maiores que son, e como xa saben ler e escribir á perfección, traballaron a lectoescritura, a alimentación, o traballo en equipo, o turno, a espera,.... e un montón de cousas máis coa historia dun conto sobre animais, sobre a lúa e sobre os desexos de cada un. Elaboraron con alimentos, froitas principalmente, verduras, galletas e algo de pan e chocolate as caras dos animais protagonistas do conto. Posteriormente representárono mentres ían lendo cada un o parágrafo que lle correpondía. Invitaron aos nenos e nenas de Infantil e aos seus compañeiros de nivel a ver o resultado. Encantounos a todos! Felicitámosvos!
















VISITA DOS "EXPERTOS" EN GRAXA DE PALMA


OS ALUMNOS DE 6º TIVEMOS A SORTE DE RECIBIR NA NOSA AULA A VISITA E CHARLA DUNS PEQUENOS GRANDES EXPERTOS NA GRAXA DE PALMA. COMO SABEDES, É UN TEMA DE GRAN ACTUALIDADE POLA REPERCUSIÓN QUE TEN NA SAÚDE MUNDIAL, QUE AFECTA EN GRAN MEDIDA AOS NENOS E NENAS, XA QUE MOITOS DOS ALIMENTOS QUE ELES/AS TOMAN DIARIAMENTE LEVAN ESTA GRAXA NA SÚA COMPOSICIÓN. 

XUSTO FOI ESTE O MOTIVO QUE OS LEVOU A INDAGAR SOBRE A GRAXA DE PALMA. ELES/AS COMPROBARON MEDIANTE O REXISTRO DE MERENDAS, QUE O ALIMENTO QUE MÁIS TRAÍAN AO COLE ERAN AS GALLETAS. E DESPOIS DA FARIÑA E O AZUCRE, O INGREDIENTE QUE MÁIS SE REPETÍA ERA A GRAXA OU ACEITE DE PALMA.

FIXERON UNHA INVESTIGACIÓN SOBRE O TEMA E VIÑERON A CONTÁRNOLA AOS DE 6º. DEIXÁMOVOS FOTOS DALGÚN DOS MOMENTOS DA CHARLA.









OS MAIORES NON PERDERON DETALLE

SEMÁFORO DOS ALIMENTOS


EN 1º DE PRIMARIA ESTÁN A TRABALLAR A ALIMENTACIÓN SAUDABLE. PARA ESO DISEÑARON UN SEMÁFORO DOS ALIMENTOS.











ENTROIDO


O PASADO VENRES 25 DE FEBREIRO CELEBRAMOS O ENTROIDO NO COLE. FESTA GASTRONÓMICA POR EXCELENCIA, NON PODÍA FALTAR NESTE BLOGUE UNHA REFERENCIA A ESE DÍA.
COMO É TRADICCIÓN NO CENTRO, O ALUMNADO TRAE DA CASA POSTRES TRADICIONAIS DESTA FESTA: ORELLAS, FILLOAS E ROSQUILLAS EN TODAS AS SÚAS VARIANTES E ALGUNHA COUSIÑA MÁIS....
NÓS QUIXEMOS APORTAR ALGO TAMÉN ESTE DÍA, ASI QUE OS ALUMNOS E ALUMNAS DE 6º B PREPARANRON GALLETAS PARA OFERECÉRLLELAS A TODAS AS FAMILIAS QUE VOS ACERCÁSTEDES AO CENTRO.
POR SUPOSTOS, A GALLETAS ESTABAN INTEGRAMENTE ELABORADOS POR ELES E LEVABAN INGREDIENTES NATURAIS E SAUDABLES. IMPRIMIMOS A RECEITA PARA TODOS AQUELES QUE A QUIXERAN LEVAR. DEIXÁMOSVOS FOTOS DE TODO O PROCESO.

COMEZA O PROCESO, BÁSCULA, LISTA DE INGREDIENTES E RECEITA A MAN!



DERRETINDO A MARGARINA PARA LIGALA COA FARIÑA


A MASA VAI COLLENDO XEITO!

PRIMEIRAS GALLETAS

ADORNANDO ANTES DE METER NO FORNO

PARTE FUNDAMENTAL EN TODO PROCESO DE COCIÑA: LIMPAR

ÚLTIMOS DETALLES


RECEN SAÍDAS DO FORNO

PREPARADOS PARA REPARTIR





OSITOS GOMINOLA


NA AULA DE 6º FIXEMOS UN EXPERIMENTO MOI INTERESANTE E SINXELO COS OSITOS DE GOMINOLA. DEIXÁMOLOS NUN VASIÑO CON AUGA DUN DÍA PARA OUTRO, 12 HORAS SON SUFICIENTES PARA VER O RESULTADO......



18 GRAMOS DESPOIS DE ESTAR NA AUGA

7 GRAMOS ANTES DE ESTAR NA AUGA (OSITO GRANDE)





DATOS COMPARATIVOS NA PIZARRA

MOSTRÁMOSLLE AOS DE 4 ANOS O RESULTADO



OS FESTEXOS DOS NOSOS ANTEPASADOS


NESTA BÚSQUEDA POR APRENDER ALGO MÁIS SOBRE A ALIMENTACIÓN, OS ALUMNOS E ALUMNAS DE 5º ESTÁN A INDAGAR SOBRE CÓMO CELEBRABAN SEUS PAIS, AVÓS E AVOAS OS FESTEXOS FAMILIARES. BODAS, BAUTIZOS, COMUNIÓNS, ANIVERSARIOS,....
DEIXARÉMOSVOS FOTOS E DATOS DE TODO O QUE VAIAN AVERIGUANDO!














Ningún comentario:

Publicar un comentario